Spring Break in N-SPorades 2014
Nava velier „Paris”
Mai 2014
Skipper – Andrei „Perju”, co-skipper Rozzo / Crew: Luci, Titi, Spancione, Teddy, Mihai, Costin
Vineri, 16 mai
Ora 18 ne gaseste pe majoritatea in parcarea Decathlon Titan, punctul deja clasic al plecarii in expeditie. Doar Spancione si Teddy lipsesc, datorita nevoii accentuate de confort ei preferand sa faca drumul cu masina personala si nu cu autocarul. Dupa obisnuitele poze si beri impartite cu gasca FunSailing, plecam la drum in doua autocare. Ce ar fi trebuit sa fie un drum plin de entuziasm se dovedeste a fi unul plin de surprize, nervi si pe alocuri mici atacuri de panica generate de defectiunile repetate ale sistemului electric al autocarului. Ne pastram totusi moralul ridicat si ajungem in Volos a doua zi la pranz, dupa 7 ore de intarziere.
Sambata, 17 mai
Facem cunostinta cu barca, Paris, un velier Bavaria 46 Cruiser. Se face check-in-ul, tragem la sorti camerele si incepem sa ne instalam. Cabinele par usor claustrofobe, spatiile de depozitare optimizate la maxim si conditiile in general austere. Le cunoastem si le intelegem rolul, fara ele experienta n-ar fi la fel de intensa si nu s-ar crea aceleasi legaturi intre noi.
Depozitarea proviziilor aduce vechi reflexe la suprafata: dulceata in dulapul din dreapta, painea in stanga, uleiul la locul lui langa aragaz, Luci pregateste dulapul cu pungi, sub bancheta din living punem apa. Anul asta suntem dotati inclusiv cu minibar si suport dedicat pentru sticlele de vin. Totul merge natural si terminam repede.
Revenim pe punte, se arboreaza pavilonul FunSailing impreuna cu Tricolorul, se deschid doua Mythos si momentul mult asteptat a sosit: eliberam mooring-ul si plecam spre Trikeri. Mare e calma si deschidem velele la scurt timp dupa ce iesim din marina. Pe punte incepem sa vorbim o alta limba: mainsail, genoa, volta, knot, tribord. Parca atrasi de ritmul barcii apar si primii delfini.
Skipper explica nodurile si manevrele de baza si in jurul orei 20 acostam in Trikeri alongside cu spring. Marcam debutul primei manevre cu o mica ceremonie below-deck unde Andrei ne imparte brelocuri FunSailing, buzunare impermeabile pentru telefoane si se acorda si sortul de bucatar.
Prima seara in Grecia inseamna si prima cina la taverna. Notam aici doar salata de gavros (un fel de ansoa cruda) cu ulei de masline si otet, care ne va urmari pana in Skiathos. Tot acum cimentam cu Mythos si vin alb sirul prieteniilor incepute pe autocar si precum si pe cele vechi din expeditiile anterioare. Oboseala isi spune insa cuvantul, un hamac se intinde la prova si se lasa linistea. Preludiul pluteste in aer.
Duminica, 18 mai
Este ziua mai multor premiere. Prima dimineata pe insule o incepem lent, cu cafea la terasele cu vedere spre micul port si primim tricourile FunSailing facute special pentru aceast eveniment. Nu pierdem foarte mult timp si plecam spre Skiathos.
Micul dejun pe barca este simplu: somon, mozarella, rosii, masline, oregano, toast, feta. Pe mare cerul se innoreaza intr-un mod placut, dar ploaia promisa inca din Volos ezita sa cada. Oprim muzica, motorul si nimeni nu mai spune nimic.
Nu deschidem nici macar o bere, pana si Titi se abtine, de frica sa nu deranjam linistea. Se aude doar sunetul barcii taind apa ca un cutit japonez. O creatura de 46 de picioare cu structura de carbon, lemn, metal si panza, plus echipaj si provizii, inainteaza cu 7-8 knots fiind impinsa doar de vantul capturat de vele. Mintea se goleste ca o memorie RAM cand isi ia un hard reset.
In Skiathos marina este deja plina si suntem obligati sa acostam la ancora in portul vechi. Alimentam cu apa si curent electric si mergem sa mancam. Rezervarea este facuta inca din Romania la terasa Crazy Spoon unde ne serveste Maria. Comandam toate salatele de gavros pe care le mai aveau in bucatarie. Vinul alb este simplu dar bun, cu atat mai bun cu cat din partea casei bem carafa dupa carafa. Unii dintre noi pleaca la plimbare prin oras, mai mult pentru a incerca sa scape de tentatia vinului si de iminenta betiei. Primul party serios il dam in Skiathos. Paris devine cel mai hot club din port, Perju si Andu mixeaza si toata lumea este pe barca noastra, pana si Maria de la taverna este aici. Deja e clar, tura asta va fi complet diferita fata de anii trecuti.
Luni, 19 mai
Resupply din Skiathos cu paine proaspata, avocado, bere si cateva delicatese. Plecam in regata, orizontul este plin de catarge si pavilioane Funsailing. Exersam din plin voltele iar intreg echipajul stie sa faca nodul pentru fendere. Seara ajungem in Agnontas, un golf retras cu un ponton de ciment la capatul caruia se afla singura taverna din zona.
Mancam mult: tzatziki, icre, peste proaspat, paine de casa si vin alb. Homarii pe care i-am iertat anul trecut, ii mancam acum cu mainile.
Mai tarziu, Andrei nu se poate abtine si improvizeaza cu Andu un DJ-set in fata barcilor. Restul echipajului ramanem pe punte unde povestim si desenam de toate, alaturi de prietenii de pe Silver III. Pe la 3 noaptea se sparge gasca, dar muzica continua pe ponton. E mai putina lume decat ieri seara, in majoritate skipperi vechi. Toata lumea trage de Luci pentru poze.
Marti – Miercuri, 20 – 21 mai
Mihai ne trezeste pe toti pe la 9:30 cand coboara dinghy-ul de pe barca. Il folosim sa exploram micile grote sapate in stancile inalte ce formeaza golful Agnontas. Stam mai mult dispersati, amestecandu-ne cu mici grupuri cu oamenii de pe celalate barci, alaturi de care ne lasam angrenati in tot felul de activitati domestice, pentru acest tip de vacanta: stat la soare pe plaja de pietris, baie in apa foarte rece, sesiune foto, cafea la terasa sau pur si simplu ne odihnim pe barca.
La pranz plecam spre insula Alonisos, mai exact micuta localitate Steni Vala. Pe barca Teddy propune o omleta stil frittata doar cu legume si toata lumea invata sa pronunte corect „orégano”.
Dupa mai multe ore de sailling, o incercare de sabordaj si un dans pe apa intre Paris si Therapy, ajungem seara infometati dar cu chef in Steni Vala. Aici acostam la ancora si suntem obligati de apa mica de langa ponton sa ridicam scara putin mai sus. Inertia statului pe barca dureaza o ora, dupa care ne indreptam in formatie catre spatioasa taverna de familie a lui Nikos.
Aspectul ei este aproape industrial, ridicata la cateva trepte inaltime imediat in spatele pontonului, cu podeaua in intregime din ciment, tavanul inalt de 10m, avand „peretii” de nylon ancorati pe cativa stalpi metalici, locul aduce mai degraba a sera decat a sala de mese. Anul trecut am ajuns la pranz si am murit de cald, acum noroc ca e seara. Mancarea e bestiala! Dar ne asteptam la asta, tot de anul trecut. Vorbisem din timp si aici si oamenii s-au pregatit cu niste meniuri grozave: placinta greceasca cu feta, spanac, fenel si alte ierburi, platou de calamarii mari, intregi gatiti pe grill, salata verde cu proumb si castraveti, urmate de cotlete de miel marinate intr-un sos mediteranean, facute grill si care ne-au amutit pe toti. Inelele de pestele spada si hamsiile prajite ce au urmat au fost deja prea mult si am preferat sa ramanem cu gandul la friptura adevarata de dinainte, facuta custom, special pentru echipajul nostru la propunerea lui Spancione.
Mai sus de Nikos, este un hotel cu piscina exterioara unde, dependenti de muzica si mixere, Andrei si Andu pleaca sa aranjeze o noua petrecere. Totul pare firesc si incet incet toata flotila se muta in spatiul dintre mixer si pisicina. Baietii ii cedeaza locul la platane Ancutei, de pe El Nino si asa incepe cel mai mare chef FunSailing.
Toata lumea danseaza, mesele sunt pline de pahare de vin si longdrinks. Apar shot-urile, cad si ultimele bariere de timiditate, dispar in schimb tigarile si trecem toti pe slim si menthol de la fete. A&A revin la pupitru si ne bucuram de moment, am uitat parca de tot, nu conteaza decat sa avem paharele pline si bass-ul in plamani. De combustibil s-au ocupat Mihai si Spancione, care au facut blat cu baietii de la bar. Nu stim exact ce s-a intamplat dar cert e de la un moment dat vinul a inceput sa curga din partea casei. Ora 05:00, cerul se lumineaza putin si ne mutam pe acoperisul hotelului ca sa prindem rasaritul. 05:57, rasarit! chiuim de bucurie, golim ultimele pahare si suntem pusi pe glume. Ne intoarcem la barci si trecem pe langa taverna lui Nikos unde pe mese, dorm doua pisici.
Paris, Therapy si El Nino sfideaza oboseala si lumina dimineatii care vrea sa ne trimita pe toti la somn si ridicam imediat ancora spre Skopelos. Facem cafea, mai avem Redbull, suc de portocale, dam drumul la muzica si plecam cu ecourile petrecerii inca in cap. Vantul este bun si intindem din nou velele, desi abia mai avem putere sa tragem de parame la volte. Soarele incepe sa bata tare si ne adoarme pe toti, mai putin pe skipper si co-skipper pe care datoria nu-i lasa sa atipeasca si care ne duc cu bine in Skopelos. E aproape pranz si in sfarsit dormim.
Miercuri, 21 mai
Dupa amiaza stim exact ce avem de facut si inchiriem doua scutere si un Suzuki ca sa ne plimbam pe insula.
Sporadele sunt insulele grecesti cu cea mai bogata vegetatie, iar Skopelos este cea mai mare dintre ele. Drumurile intre micile localitati trec prin dealuri inalte si paduri de conifere si foiase. Mirosul de cimbrisor salbatic de la tot pasul, ne duce cu gandul la alte lucuri. Revizitam locuri deja stiute, manastirea de langa Glossa si plaja Kastani, unde ne prinde apusul.
Revenim seara in oras, iar pe drum il ajutam pe Dragos care avusese accident cu scuterul. Din fericire nu e nimic grav, dar omul s-a ales cu niste julituri misto. Suntem foarte obositi si rupem ritmul obisnuit al petrecerilor, asa ca ne retragem pe la 12 la somn. De notat totusi marinimia lui Rozzo, ce plecat calare pe scuter la 12 noaptea sa faca rost de un sac de gheata, doar pentru fitzele lui Costin, care nu voia sa bea, de noapte-buna, decat Jack „on the rocks”. Respect!
Joi, 22 mai
Dimineata ducem scuterele si masina si mancam ceva pe barca. Ne mai plimbam putin prin oras, facem niste ultime cumparaturi si la ora 2 plecam pe dumul de intoarcere catre Volos, prima oprire plaja Koukounaries, din sudul insulei Skiathos.
Ajungem seara tarziu si ne oprim la ancora, lipiti de celalate barci si la aproximativ 150m de plaja. Facem primele paste pe care le impartim si cu vecinii infometati. Suntem odihniti deci, party! Toata lumea se strange pe Paris dar, ce-i drept, demaram mai greu si in formatie restransa, fiind constransi si de dimensiunea ringului de dans plutitor. Pana sa ne prinda muzica, Mihai ne incalzeste improvizand un mic show de comedie. Vrem sa profitam de fiecare ora si reusim sa ramanem treji, din nou, pana la rasarit.
Vineri, 23 mai
Suntem treziti de skipper briefing-ul care se tine la ora 09:30 pe barca noastra. Lumea e deja la plaja. Fiecare face ce vrea, pe plaja sau pe barca. Dimineata e frumoasa si apa e calda, perfecta de baie. Plaja e lunga si are nisip fin, ca la Mamaia. Pe majoritatea sezlongurilor sunt pensionari veniti ca si noi, in extrasezon. Daca n-am vedea barcile in larg, am zice ca suntem in tabara la mare.
Iluzia nu dureaza mult si pe la ora 13, pe lantul de barci se-ncinge un bikini party ca-n emisiunile de pe MTV. Se desface o sampanie, se baga vodka cu fructe din greu, la vaza si cu multe paie. Dansam cu totii in costume de baie direct in soarele de pranz. Ne gandim din cand in cand la cei de acasa, care merg la serviciu si care pe la ora asta probabil sunt la vreo cantina la parterul unei cladiri de birouri. Uitam insa repede. Sarim in apa, facem poze si intr-un final plecam spre Nies, Grecia continentala, la intrare in Golful Pagasetic si ultima destinatie inainte de Volos.
Seara Chef Teddy gateste ultimele paste, penne carbonara perfecte. De data asta, nu le impartim cu nimeni. Ziua a fost misto de tot, dar ne-a obosit pe toti. Mergem la culcare, deja nostalgici dupa vacanta ce-si traieste ultimele ore.
Sambata, 24 mai
Ora 05:30, plecam spre Volos unde trebuie sa ajungem devreme. Mergem pe motor, este prima zi in care nu scoatem velele. Incropim un mic dejun pe barca si dupa ora 8 ajungem in marina murdara. La intrare, agatam din greseala lansetele unui pescar si zeii ne pedepsesc pentru greseala, motorul diesel nou murind subit la 30 de metrii de faleza. Baietii de la firma de charter sunt pe faza, scot o alta barca, fac niste manevere cu o dexteritate parca din alt film, si ne tracteaza la mal. Scoatem tot de pe barca si impartim proviziile. Alimentam cu motorina, si stabilim un record de consum redus. Check-out-ul merge perfect, nu avem probleme, predam barca iar skipper rasufla usurat. Jumatate dintre noi pleaca cu masina, iar cealalta jumatate asteptam autocarul de Bucuresti care vine sa ne ia la pranz. Ne spunem la revedere si alaturi de echipajul Silver III ne asezam la o terasa, unde ciocnim ultimele beri si cafele.
Drepturile asupra acestui text apartin in integralitate autorului. Astfel, acest text este protejat de prevederile legislatiei din domeniul drepturilor de autor, iar orice utilizare, publicare, modificare sau duplicare a acestui text, fara acordul prealabil expres, exprimat in scris, al autorului este interzisa si va fi sanctionata in conformitate cu legislatia aplicabila.
Copyright media:LN, Video – Calin Sapunaru , PARIS Crew