FunKidSailing 2016 – din culise S-Ionice

Asadar, de unde sa incep?
Din momentul in care a ajuns pe lume Rares (care acum are 4 ani) am inceput sa creionez instinctiv, prima lui iesire pe barca. As putea spune ca mi-a luat ceva pana sa materializez planurile, dar la finalul experientei nu pot sa zic decat ca potrivirea a fost perfecta.
Nu cu putine emotii am pregatit o saptamana pe mare, alaturi de cei doi copii ai mei , Rares si Stefania (1 an), plecand la un drum exagerat de lung – Bucuresti – Lefkada – ~1100km , care facuti si cu oprire peste noapte tot s-au simtit ca fiind prea multi.
Acum nu incerc decat sa zic : se poate ! si mai mult de atat e chiar placut. Am fost trei veliere, in total am fost 7 familii si o puzderie de plozi.
Cum fiecare isi stie odrasla mai bine ca oricine altcineva, sunt in imposibilitatea de a da retete exacte pentru succesul saptamanii dar in linii mari va prindeti voi ce aveti de facut.
motto: TRAVEL LIGHT
BAGAJE pentru cei mici
– de incaltat (ceva confortabil si aerisit) * pe barca in majoritatea timpului stau desculti
– de frig
– de ploaie
– de soare
– de raceala
– imbracaminte putina si adaptata (maiouri, pantaloni scurti usori) – tot ce se murdareste poate fi spalat si uscat de pe o zi pe alta
– jucarii de omorat timpul pe barca
– jucarii de plaja
– VESTA DE SALVARE adaptata varstei
– particularitati culinare 🙂
– dependente personale (paturica x , jucaria y , suzeta q)

Bagajul, nu ar trebui sa depaseasca o geanta normala de voiaj si cand zic normala ma gandesc la max 60L.
De evitat impachetatul „impulsiv” pe genul „ca daca”, in felul asta ajugi sa impachetezi toata casa si stii asta mai bine decat mine 🙂

Programul saptamanii este facut in concordanta cu ritmul fiecari familii si prin comunicare deschisa se ajunge la un numitor comun. Am sa va dau ca exemplu de program, ce s-a intamplat cu cele doua familii prezente pe IRO (o Bavaria 42 Cruiser – 3 cabine)
Avem familia FriendsYachting – reprezentata prin Andra, Andu, Damian si copilul adoptiv Alex plus familia FunSailing reprezentata prin subsemnatul, mama subsemnatului (Clara) si cei doi Stefania si Rares. Imparteala a fost : Fam. FY in prova , familia FS s-a impartit in cele doua camere din pupa.

Programul unei zile obisnuite :

Perju se trezeste la 7 cand ceasul Stefaniei da trezirea. Restul barcii doarme.
Perju ii da de mancare Stefaniei dupa care iese direct la un frappe la plimbare.
Rares urmeaza si el sa se trezeasca undeva la intoarcerea lui Perju de la frappe. Familia FY doarme – fusul lor orar e calibrat diferit asa ca dimineata lor incepe cu ora 10.
Mic dejun in grup , cu toata barca pe la 10.
Stefania trece la culcare pentru somnul ei de dimineata – doarme de la ~10 pana pe la ~ 12
Rares si restul dupa micul dejun fug la program de voie = plaja = soare = balaceala
Stefi se trezeste , mai luam un snack , ciugulim ceva de pranz dupa care pe la 13:00 – 14:00 plecam spre urmatoarea destinatie .
Cei mici mai rezista 30 min o ora max dupa care se retrag pe capete la somnul de pranz – TOTI 🙂
Se trezesc de obicei inainte cu cateva minute de acostare .. sau chiar dupa.
Dupa acostare , plimbari , plaja, balaceala , masa. Ora 21 – deja incepe dusul la culcare al Stefaniei . Rares mai ramane putin ca deh e mai mare , pe la 22:00 cel tarziu cei mici sunt la somn si incepe ziua celor mari 🙂
Spritz si povesti asigurate acolo unde se poate , pe barca , pe ponton , la taverna , dupa posibilitati.
A doua zi … la fel si tot asa.

De notat faptul ca , programul a fost diferit pentru fiecare barca. Singurul nostru timp comun era seara , dupa ce plozii sforaiau, ATAT , in rest , logistica era imposibila sau quasi imposibila.

motto: SIGURANTA PE PRIMUL LOC
REGULI de aur :
– sub nici o forma, cei mici sa ramana nesupravegheati cat timp se afla pe barca
– regula de baza este : fiecare copil are un adult DEDICAT
– cat timp copilul este ON DECK si yachtul este UNDERWAY este OBLIGATORIU purtarea de vesta de salvare si daca situatia impune – asigurarea pe lifeline
– DACA vremea este periculoasa, cei mici au INTERZISA puntea

Tinand seama de toate cele de mai sus, la anul cu siguranta vom relua aventura si vom face aceasta saptamana un „clasic” anual.

Al vostru,

Perju

Drepturile asupra acestui text apartin in integralitate autorului. Astfel, acest text este protejat de prevederile legislatiei din domeniul drepturilor de autor, iar orice utilizare, publicare, modificare sau duplicare a acestui text, fara acordul prealabil expres, exprimat in scris, al autorului este interzisa si va fi sanctionata in conformitate cu legislatia aplicabila.

Copyright media:

Alex-Pop