Un Jurnal mai altfel, scris cu deviza: “Pentru a o intelege trebuie sa o traiesti”
Vacanta pe mare…….a fost foarte speciala pentru mine deoarece nu am stiut unde merg si a fost pentru prima data cand am fost pe un velier. Ca sa intelegeti mai bine, am sa incep cu inceputul:
Acum cateva luni iubitul meu mi-a spus ca vom merge intr-o vacanta, daca vreau sa stiu unde mergem el imi va spune sau daca nu, voi afla la timpul potrivit. Eu, care iubesc surprizele, am ales sa ramana surpriza. Cu cateva zile inainte de a pleca in vacanta el mi-a spus sa scriu pe niste biletele unde cred eu ca vom merge, ce vom face, ce vom manca. Aceste biletele le-am capsat si le-am deschis in avion in drum spre destinatie. A fost o idee riscanta, deoarece eu mi-am folosit imaginatia, iar ceea ce contineau biletelele erau visele mele, unde imi doream eu sa merg, ce aventuri imi doream eu sa am. Insa el avea asul in maneca, stia ce face. Cand am ajuns la aeroport m-a pus sa ma uit la zboruri si sa scriu 3 locuri unde as dori sa mergem. Si evident, pe hartia pe care am scris una dintre destinatii era Palma de Mallorca. Si de aici a inceput Aventura……
Noi am ajuns cu 2 zile inainte de plecare asa ca am avut timp sa exploram insula care este foarte frumoasa, cetatea, catedrala, canalul cu crocodili(acum fara crocodili, doar cu palmieri J, dar in trecut sunt sigura ca arau acolo sa apere cetatea), golfurile cu plaje, mirosul sarat, portul imens cu barci care te face sa visezi la o zi cand tu vei fi pe una dintre barci pe mare in bataia vantului, te duc cu gandul departe.
In dimineata zilei de sambata Alex, iubitul meu, mi-a spus ca trebuie sa plecam intr-un loc si ca trebuie sa fim acolo pe la 10. Noi oameni precauti am plecat mai devreme pentru a putea fi acolo la timp. Cand ne-am apropiat de port, mi-am dat seama ca mergem undeva frumos, insa doar cand am vazut gasca de romani care se aduna pe ponton mi-am dat seama ce vom face: vom merge pe un velier pe mare. Acolo i-am cunoscut pe capitanii vaselor si pe o parte dintre coechiperi. Dupa ce a trecut partea de surpiza am realizat ce vom face si am inceput sa-l bombardez cu intrebari pe capitanul nostru Perju, iar el a inceput sa-mi povesteasca despre ce urmeaza sa facem. Eram fascinata si nerabdatoare sa vad barca noastra, Saoco, pe care aveam sa stam o saptamana 10 persoane.
Cand am vazut-o pe Saoco am intrat in ea sa vad cum arata cabinele. La prima vedere sunt mici, incepusem sa ma gandesc unde imi vor intra bagajele, insa m-am gandit ca nu sunt prima care este pe o barca asa ca am lasat aceasta grija pentru mai tarziu. In acest timp Perju verifica barca cu mare atentie, era intr-o miscare continua de la pupa la prova pe punte si sub punte. Cand a terminat, Perju a ridicat steagurile, din acest moment Saoco era sub echipajul FunSailing.
Dupa ce echipa s-a mai marit a urmat partea interesanta, iimpartirea cabinelor dupa metoda biletelelor si apoi cumparaturile, iar lista era lunga. Norocul nostru a fost ca magazinul avea livrare pana la barca. Spre seara dupa ce am terminat de desfacut rucsacii mi-am dat seama ca inca mai aveam loc liber de depozitare. Peste tot unde te uitai vedeai locuri ascunse de depozitare, ce oameni destepti cei care au proiectat barca!
In dimineata de duminica cand echipajul nostru a fost complet: Perju, Magnus, Laurentiu, Catalina, Oana, Mirela, Alina, Andrei, Alex si Gabi, am ridicat ancora, panzele si am pornit sa marinarim pe marea albastra.
Intamplari minunate
Diminetile
Eu sunt o persoana matinala, uneori prea matinala, toata lumea o stie, insa fiind matinala mi-a oferit posibilitatea sa vad trezirea marii. Cand ma trezeam era racoare afara, intuneric, liniste, apa lina. Ma duceam pe prova velierului si asteptam sa vad rasaritul soarelui care nu m-a dezamagit niciodata, in fiecare golf unde inoptam era diferit si in acelasi timp la fel. Lumina soarelui reflectata in apa facea ca barcile sa para ca sunt ca niste biscuiti ingropati intr-o cana mare cu ceai. Apoi incepeau sa se auda pasarile si insectele parca spunandu-si “Buna dimineata”, apoi vedeam cate o barca cu vasle traversand golful insa pastrand linistea diminetii. Dupa putin timp de savurat linistea diminetii, incepea forfota, atunci cand oamenii de pe barci incep sa se trezeasca sa se duca la mal cu dinghy-ul sa cumpere paine sau sa inoate pana la mal si inapoi pentru a savura racoarea diminetii. Da, si eu am facut-o aproape in fiecare dimineata, e un sentiment atat de placut sa simti apa racoroasa si razele blande ale soarelui. Dupa inot poti spune ca da, ziua acesta va fi grozava.
Intr-o dimineta am luat micul dejun pe plaja, a fost minunat. Ne-am trezit pe la 8, am pregatit cafeaua si mancarea, am pus toate cele necesare in dinghy, iar Perju l-a condus. Restul echipajului s-a dus inot pana la mal admirand pestii din apa.Nu am fost singurii de pe plaja la acea ora insa am petrecut timp placut impreuna imbinat cu admiratul pestilor si a vegetatiei marine. Dupa aceea am explorat putin zona si am gasit privelisti magnifice si da, Cala Mitjana era frumoasa.
Inotul
Pentru mine inotul in mare a fost ceva special, de ce? Pentru ca a fost pentru prima data cand am inotat cu adevarat in ape adanci fara ajutorul tovarasului meu de-o viata: colacul. Am reusit sa inot cu ajutorul snorkel-ului si a Alinei, care m-a incurajat mereu.
Mi-am dat seama ca snorkel-ul te ajuta sa respiri consatatnt si sa admiri ceea ce se afla in apa, e fascinant! Asa puteam vedea in fiecare zi pestii, algele si muschii ascunsi sub stanci. Chiar am renuntat la stilul meu clasic de inot, cel cainesc si am adoptat un stil mai elevat cel al fiicei oceanului.
Intr-o zi am mers sa exploram o grota, a fost super. Inca de la intrare parea frumoasa, pe langa stanci erau alge rosiatice si pestisori mici si colorati, cand intrai incepeau sa fie stanci inalte prin apa, iar putin mai departe intra soarele, am mers pe stanci sa admiram privelistea si a fost minunata. Cu noi am avut si gadget-uri care ne-au permis sa facem poze interesante.
In restul zilei cand panzele barcii erau intinse si strapungeam valurile in cautarea noului golf, ce puteam face? Sa ne bucuram de briza marii si sa stam ca salamandrele la soare pe puntea vasului. Ce m-a surprins? Oricat de fierbinte era soarele, nu simteam caldura, asta a fost o binecuvantare, nu stiu ce m-as fi facut o saptamana la 36 .
Si sa nu uitam de privelistea minunata pe care ne-au oferit-o baietii de pe iahtul alturat care aveau petrecerea burlacilor, o placere sa-i tot admiri dupa ochelarii de soare.
Ultima seara am innoptat in Cala Pi, un golf strajuit de doi pereti imensi de piatra, apa aici era turcuaz nu mai era azurie, iar in momentul in care ajunsesem batea vantul si erau valuri. Atunci cand te uitai in jur vedeai maretia stancilor, iar dupa ce urcai cele 120 de trepte puteai sa vezi adevarata frumusete. O mare lina cu valurile spargandu-se usor de tarm si stancile inalte care conturau insula. Ceea ce m-a surprins a fost vegetatia, nu numai aici ci pe cuprinsul intregii insule, conifere. M-am asteptat sa vad multi palmieri, insa ei erau doar in zonele locuite. Dupa un timp mi-am dat seama ca doar coniferele puteau sa reziste timp indelungat pe un teren asa stancos.
Cinele
In calatoria noastra cinele au ocupat un loc special, de ce? Pentru ca mergeam pe uscat si exploram zonele unde innoptam pentru a gasi terase si restaurante specifice. Mergeam pe stradute in cautarea locurilor unde mananca localnicii sau mergem indrumati de sfatuitotrul tuturor Tripadvisor. Cum a fost mancarea? Foarte buna, inca mai simt gustul crevetilor cu sos de usturoi, a scoicilor, a langustinelor cu sosul verde, a caractaitei si sa nu uit de imensa paellia cu picioare ce crabi.
Dupa masa copioasa si o plimbarica ne intorceam pe barca unde maestrul nostrum Laurentiu ne pregatea cafea si cocktail-uri. Ce urma? O seara frumoasa in care discutam, glumeam si ascultam muzica in surdina valurilor.
In concluzie, cum a fost? Minunat!
Daca m-as mai duce? Cu siguranta, Perju, te rog sa-mi rezervi un loc pentru urmatoarea aventura!
Drepturile asupra acestui text apartin in integralitate autorului. Astfel, acest text este protejat de prevederile legislatiei din domeniul drepturilor de autor, iar orice utilizare, publicare, modificare sau duplicare a acestui text, fara acordul prealabil expres, exprimat in scris, al autorului este interzisa si va fi sanctionata in conformitate cu legislatia aplicabila.
Copyright media:
SAOCO Crew