SpringBreak 2016 Jurnal de bord – EL NINO N-Sporade, Grecia

N-Sporades Mai 2016
Jurnal de Bord, Babord, Tribord, Prova si Pupa prin ochii lui George

PLECAREA

In parcarea Decathlon/Auchan cum vorbiram, adunare, taxiuri, masini personale, alune, apa, cola, uitat in zare ca autobuzul nu mai vine.

IMG_0373

Fotografie de familie

Vine si autobuzul un pic dupa ora de plecare, ne imbarcam conform schitei de asezare in autobuzul cu clima, nu cu aer conditionat, ne debarcam ca sa facem poza de inceput, il luam la misto pe Perju ca ne pozeaza cu sapuniera, si plecam.

La Giurgiu-Ruse, ceea ce trebuia sa fie podul prieteniei romano-bulgare e acum podul rusinii, si petrecem vreo ora de frustrare pe el, in acord de claxoane de la capatul rabdarilor. Trecem. E noapte. Dupa o ultima oprire azi la un popas bulgaresc o intindem la drum prin noapte, in timp ce unii dorm, altii incearca dezinteresati sa urmareasca ce ruleaza la Pro Tv la televizorul din autobuz, iar cei mai vioi degusta diverse tipuri de rom si alinatoare de drum lung. Fade out.

Pe lumina celei de-a doua zi trecem in Grecia. Drumul pare un pic cam lung. Lumea se intreaba daca mai exista intr-adevar paturi orizontale pe lumea asta. Sintem in purgatoriul drumului lung pina apare Volos pe indicatoare, cind speranta invie in voinicii si printesele drumului lung.

ZIUA I

IMG_0382

Cu gandul la soare

Autobuzul intra in port la Volos pe vocea lui Maximilian care se plingea dintr-o boxa modesta, dar cu nume brand valoros: ”Au ma frige soarele/Bagami-as picioarele/In apa rece pin’ la glezne…” Gyros! Tzatziki! ” Se striga in cor, deci stim ce urmeaza!

E  Sf. Constantin si Elena, asa ca mai sunam cite un sarbatorit cit o cautam pe Dufour 45 El Niňo, cea care sub obladuirea lui Perju va fi tolerata lui Poseidon, in periplul nostrum marin din aceasta vacanta.

Cumparaturi, Gyros, imbarcacre. Se ia barca in primire, se impart cabinele.

La un Gyros, relaxat, pe punte, Perju ne explica cum e cu plimbarea cu barca: el e la comanda, secundul lui e Dragos, cu siguranta personala nu e de joaca, disciplina te scoate din toate belelele, nu vomita catre co-barcagiu ca e contagios, nu va impacientati ca barca e nescufundabila, se plinge un pic de lipsa vintului dar macar nu mai ploua. Daca ar fi plouat fix acum cred ca ar ne-am fi deprimat cu totii.

“Termin Gyros-ul asta si on intindem” zice Perju relaxat, mai raspunde la vreo doua intrebari din public despre barca si sailing, si: mooring, parime la pupa, joker fender la babord, 1100 rpm, 1500 rpm, si am iesit din locul de andocare. Mergem pe motor ca nu e destul vint, mai desfacem o bere, plutim cu 6 noduri impinsi de 70 de cai la 2000 rpm si iata si vintul! Un pic prea mult parca, iar Perju decide ca 30 de noduri e prea mult ca sa ridicam vele, se intetesc si valurile, vintul nu ne iarta, valurile urca pina pe punte, e furtuna. La 60 de grade tribord, la vreo jumatate de mila o barca se lupta din greu cu valurile, chinuidu-se sa isi pastreze traiectoria.

Sintem in furtuna de-a binelea, barca se zbate in valuri strunita cu maestrie de Perju.

G0450105

BF 8

Nu ai unde sa te ascunzi pe toata barca: sus pe punte te biciuesc valurile iar jos in cabina esti tratat la fel ca sarea in solnita din mana unui gurmand pofticios. Nu suntem nici macar la jumatea drumului, unora le e rau, pacat de Gyros-urile alea… infruntam valurile, ne intrebam cit mai e?  cantam un cantecel infinit, si cind ajungem la 100 de elefanti care se leganau de zor, mai avem vreo doua mile pina in port, speranta reinvie.

G0450090

10 elefanti , seee leganau …

Suntem cu barca in siguranta, sarbatorim cu rom negru, ca asa fac lupii de mare victoriosi. Andocam. Sintem uzi si mindri ca am razbatut prin furtuna asta, nu cea mai mica. “Se putea si mai rau”  a zis Perju, si il credem.

Mergem sa mincam, skiperii se intreaba in gluma la ce program au pus, ca parca am fost prim masina de spalat rufe…

Stingerea de voie

ZIUA II

De La Soul ne insoteste la desteptare. Prin toata barca atirna la uscat hainele care ne-au scos din belea ieri. Lumea e odihnita. Se pescuieste. Miroase a vacanta. Unii cauta cafea si mic dejun la tavernele de pe mal, si da, vinetele sunt facute bine, cu feta, cred, cafeaua merge la fix, unii mai fac dus in baile tavernei. Facem poze, glumim si ne amintim de ziua de ieri, anticipam ce trebuie sa urmeze. Conform planului azi e Skiatos de vazut.

Ne imbarcam si aflam ca fix azi la Skiatos nu e loc de andocare asadar schimbam destinatia la Glossa. Iesim in larg. Poseidon e de gasca azi si ne da si vint cit sa intindem velele. Cu Boom si Foc sus plutim cu 6 noduri. La o mila in larg delfinii se joaca de-ale lor si noi sintem cu ochii pe ei. Perju trage de vela mare si imblinzeste vintul, ajusteaza cursul si barca ne plimba cu 8 noduri.

IMG_0400

El Nino in actiune

Romul se consuma, omleta sta la locul ei, e voie buna si ne apropiem de Glossa. Niste valuri ne aduc aminte ca marea e totusi la ea acasa si noi sintem in vizita. Punem barca in vint si stringem velele – intai Focul si apoi Main-ul. Toata lumea participa la spectacol, valurile ne fac sa ne simtim vii. Comunicam cu celelalte barci si ne gasim loc de andocare. Nici azi nu e cu ancora. Fenderele pe babord, parimele pregatite, si andocam linga statia de feribot.

IMG_0408

Flotila FunSailing temporar in Loutraki

Ne e foame. Mergem spre vreun loc unde am putea manca, sin in plimbare facem poze. Cactusii sint infloriti, pisicile misuna peste tot. Glossa e pe un virf de unde presupunem noi ca se vede portul in toata splendoarea lui. Calculam cu GPSul si decidem ca jumatate de ora inspre sus merita efortul, mai ales ca este acolo si cel putin un restaurant. Ne avintam pe Poteca 5, asa se numeste aceasta poteca pietruita care urca mai direct catre centrul localitatii. Printre lamai, portocali si case care mai de care mai deosebite gifaim neantrenati in urcare. O doamna in virsta isi ingrijeste plantele de pe terasa si ne raspunde la “Hello”.  A mai vazut ca noi. Mai sus, localnicii joaca table, beau diverse, sarbatoresc duminica.

IMG_0414

greu la deal …

Ne adunam la restaurantul de linga biserica asezata in virful dealului. Gafaim. Bem apa. Facem poze de sus. Perju ne propune sa comandam cite putin din ce ne propune doamna care pare ca e sefa restaurantului. Si bine a zis: tzatziki, vinete, paine prajita, creveti, vreo doua feluri de pesti, vin alb. Ne saturam si mai si ramine. Ne chinuim sa ne conectam la Wi Fi in speranta ca poate ne laudam celor de acasa, in timp real, cum e frumos unde am ajuns noi. Mai cerem un vin si parca ar merge si un desert deci vine si iaurtul cu miere si nuci. E déjà intuneric. Incepem coborirea spre port, si pe drum mai intram intr-un restaurant, pentru ristretto, cine vrea. Facem poze si pe aleile inguste, pentru ca acum nu ne mai e foame si nu ne grabeste nimeni.

Inapoi pe barca mai turnam un Apperol, un rom, un prosecco. O plimbare nocturna cu Dinghi-ul il informeaza pe Perju ca motorul ala mic nu e de mare incredere. Mai ridem, mai glumim, mai bem, mai pescuim fara spor, distractia se intinde pina la 5 dimineata.

ZIUA  III

Ne trezeste soarele. Pesti inoata pe linga barca noastra. Mai luam niste apa,ca am cam consumat jumatate de rezervor. “vai ce fain e azi!” pare e salutul de dimineata. Cine a zis ca Luni nu e o zi minunata?! Unii se duc la taverna pentru cafea. Facem si pe barca un lot de cafea. Leneveala.

Plecam ultimii din golf, si mai facem o manevra cu barca pentru ca am uitat o ceasca de la bord pe mal si trebuie sa o recuperam. Plecam spre Agnontas, dar nu direct, si ne bagam intr-un golf mai retras unde aliniem barcile la ancora. Se striga in gura mare regula de baza. “Nu folositi toaletele ca vrem sa inotam!” ar fi varianta academica la ce s-a strigat.

Wulkie are un pic de emotii pentru ca azi, fix in golful asta, spune tare ca “DA”, in fata amfitrionului de la starea civila, aici cu noi prezent, cu diagonala tricolora cu tot, regulamentar.

Facem  scufundari, ne tragem cu dinghi-urile, si ne prozam cu drona inainte de a pleca la Agnontas, usor, pe motor, ca n-avem vant indestulator.

IMG_20160523_201457

Agnontas

La Agnontas plecam care incotro sa cautam de mancare, dar ajungem toti in acelasi loc, si mancam vietati marine, iarasi, preparate divers.

Pe doc, linga barci se amenajeaza locul DJ-ului, unde petrecem cit de lunga e noaptea. Perju mimeaza bine ca mixeaza intens un rave ad-hoc,acum ca romul curge, Rasta Monsta e ignorat elegan si sabram sampanie, yu-huu!

Soarele e intimpinat cu N&D si alte muzici vechi dezgropate de unde erau de mult uitate.

ZIUA  IV

Nori, vant si mahmureală ne disperseaza spre cafea. Fresh de portocale e bun. Niste pesti amatori de sporturi extreme ies dincoace de luciul apei trasi de undite iscusite.

Facem iar plinul la apa si plecam la Steni Vala.

La Steni Vala si vacanta e in vacanta. Lene, bere si Frape in liniste de apus, cum v-am spus, inainte de cina la comun cu tot FunSailing-ul present  aici de fata.

IMG_20160524_220757

Thassia’s trademark

Peste spadă, caracatita si alte delicii flancate de vin alb ne pregatesc pentru pasul urmator: Pool Party cu cocktailuri baute din galeti si spargeri in figuri pe ringul de dans. Petrecerea se intinde pe punte pina dincolo de rasarit

ZIUA V

IMG_0485

Skopelos

Ridicam ancora inainte sa se trezeasca toata lumea ca sa ajungem repede in Skopelos. Poseidon isi ride iar de noi ca am venit la sailing si nu ne da vant decit sa ne ridice asteptarile. Navigam pe motor.

IMG_0464

Apusul de Kastani

In Skopelos ne plimbam cu masinile inchiriate sa vedem  biserica Sf Ion (in traducere libera), aia de pe virful stincii, pe unde s-a filmat Mama Mia. Ne hlizim si asteptam apusul la Kastani pe plaja pietroasa.

Dupa Gyrosul de seara dam stingerea in secventa, ultimii dintre noi, iar, abia pe la rasarit.

Ziua VI

Ne stringem sub platanul din portul vechi sa ne sorbim puchinosi frappe-urile, cit incercam sa facem planul pentru ziua in curs. Se pare ca urmeaza o noapte la ancora si trebuie sa ne mai facem provizii: alcool, apa si mancare.

IMG_0489

Biserica si cununia

La prinz, inconjurati de ochii umeziti de emotie ai familiei si prietenilor apropiati, Wulkie si Iri isi unesc
destinele in fata divinitatii in biserica vetusta din portul vechi.

Pe barcile FunSailing sint doua lumi: una in care vacanta e relaxata la ea acasa, iar soarele este absorbit cu nesat prin piele de pe puntile barcilor ancorate, iar alta care se ocupa cu organizarea si intretinerea barcilor.

Se incarca baterii, se intind parime, se umplu rezervoarele de apa,  vin si ultimii membri ai echipajului, care s-au mai ratacit pe la cumparaturi si ridicam ancora.

IMG_20160526_124949

…. dantuieste

Iesim pe motor din port si ridicam velele, ca vintul ne ajuta. Poseidon este ingaduitor si avem parte de o zi minunata, de sailing in toata regula.

Dupa ceva schimburi de informatii ne decidem spre Koukounaris. Skiatos e iar neprimitor cu barcile intarziate. La Koukounaris facem sandvish de barci la apusul soarelui, gatim, ridem, cantam, intindem hamacul.

Se adoarme iar in secventa, care pe punte in saci de dormit, care in cabine. In ciuda prognozei meteo avem o noapte linistita.

ZIUA VII

Ne trezim cu soarele in nas si buna dispozitie, facem inventarul la alcoolice si nealcoolice, preparam o omleta inecata in unt pe care o disparem imediat ca prin magie, dam muzica tare si planuim iesirea la mal, pe plaja. Nu are Dinghi motorina dar ne descurcam noi.

Koukounaris ne primeste frumos cu apa azurie si soare puternic. Ne intindem pe nisip si ne balacim in voie.

IMG_0497

Sandwich FunSailing

Doua lebede albe cersesc atentie si mancare, air noi toti, pe rand, in diverse forme,  facem gluma cu gratarul si perna de puf de lebada. Din gluma in gluma o lebada chiar dispare, iar eu sper ca a plecat satula de cipsuri, si nu a ajuns ciulama.

Soarele arde ca vitriolul,si trebuie sa ne retragem pe la umbra pinilor de pe plaja unde sa mai bem niste beri, sa mai stam degeaba, sa mai schimbam impresii. Doi cetateni din barca lui Perju hotarasc sa isi lege destinele cu un inel fabricat artizanal chiar atunci de dumnealui. Le uram numai de bine!

Ridicam ancora la apus, dar inainte de plecare facem poza sejurului: W+I scris pe mare cu barcile. Poza asta arata mai bine de sus decit de pe yacht-uri si e si mai liniste in ea, pentru ca a fost o manevra destul de complexa si s-a urlat mult.

Mai facem niste sailing, nu prea mult, deoarece  miscarea aerului de la zonele cu presiune ridicata spre zonele cu presiune scazuta, cunoscuta si sub numele da vint, nu este destul cit sa impinga ambarcatiunea.

Andocam in Pigadi si rezolvam un incident minor la unul dinrte catamarane. Ave Baloo!

Navalim in prima taverna si le cam curatam proviziile. Iar mancam bine!

Stingerea e devreme si cam trista, ca trebuie sa ne facem bagajele. Maine dimineata se termina distractia.

Ultima zi

Toate yachturile fug in Volos la rasarit. Perju ne asteapta cu cafea pe punte, (da Dragos, si tu, si tu!)  ne trezim pe rind, bem cafea, si oferim feedback pozitiv si feedback constructiv capitanului.IMG_0514

In Volos predam barca, ni se trec milele in carnetele de membru, mancam iar bunatati de provenienta acvatica, ne mai hlizim un pic si vine autobuzul.

Drumul parca nu e la fel de greu ca la venire si mai facem niste descantece cu rom tuica si bauturi cu anason (– c***t de ala de care nu bea mai nimeni)

Cam gata

Ce frumos a fost in vacanta de primavera N-Sporades.

Drepturile asupra acestui text apartin in integralitate autorului. Astfel, acest text este protejat de prevederile legislatiei din domeniul drepturilor de autor, iar orice utilizare, publicare, modificare sau duplicare a acestui text, fara acordul prealabil expres, exprimat in scris, al autorului este interzisa si va fi sanctionata in conformitate cu legislatia aplicabila.

Copyright media:

EL NINO Crew