Respecta-ti pielea, ia deciziile corecte

Avene Romania

Cum ne alegem crema de protecție solară

Se apropie sezonul vacanțelor și deja se ridică această întrebare. Crema de protecție solară și ochelarii de soare devin vedetele zilei. În farmacii sau supermarketuri ne uităm derutați la invazia de tuburi portocalii, citim etichetele, ne încurcăm în abrevieri… SPF, UVB, UVA…  creme, emulsii, loțiuni sprayuri, brume… care este mai bună ?

Cea mai bună cremă de protecție solară este cea pe care o aplici.

Aceasta este ultima concluzie la care au ajuns specialiștii. Poate să fie o cremă oricât de complexă, de sofisticată, cu filtre solare grozave, dacă pacientului nu îi place, va zace neatinsă în fundul sacoșei de plajă sau pe polița din baie. Deci, alegeți acea textură și acel parfum care vă plac, pentru că va trebui să o aplicați de mai multe ori pe zi, mai ales în vacanță, la sport, la grătar sau… pe barcă.

Ritualul corect al aplicării cremei solare ar trebui asociat cu spălarea pe dinți de dimineață. Ar trebui să fie un gest reflex. Iar ca moment, DA, acela este momentul primei aplicări. Pe pielea curată, pe zonele care vor fi expuse la soare se aplică crema de protecție. Nu uita : crema de protecție solară se aplică peste crema hidratantă și sub fondul de ten, dar între aplicarea diverselor straturi este bine sa lași 1-2 minute. Dacă nu stai prea mult în aer liber, poți utiliza și produse 2 în 1 : creme hidratante cu SPF cel puțin 20 sau fond de ten cu SPF 20-30.

Să explicăm și detaliile tehnice.

Cât de mare trebuie să fie SPF? SPF (sun protection factor) este numărul inscripționat pe cremele de fotoprotecție, care ne arată cât timp putem să stăm la soare fără să ne ardem. Se referă doar la ultravioletele de tip B (UVB), cele care determină arsură și contribuie determinant la cancerele de piele, nu la cele de tip A (UVA), care pătrund mai adânc în piele și determină fotoîmbătrânire, dar și cancere. UVB variază în decursul zilei și nu trec prin sticlă, UVA sunt emise relativ uniform în timpul zilei și trec prin sticlă.

Este bine să știți că reglementările europene, spre deosebire de cele americane, australiene etc, interzic să se marcheze produsele solare cu mai mult de 50+. Există rațiuni de protecție a consumatorului (se evită astfel escaladarea cifrelor, ajungându-se la indici aberanți de peste 100), pe de o parte, dar și un adevăr științific : practic, peste 50, nu mai există diferențe între protecția oferită de diversele produse, deoarece creșterea protecției este logaritmică, astfel încât între 30 și 50 este o diferență foarte mică de protecție UVB(dar poate fi o diferență mare de protecție UVA. De regulă cremele cu indici mari SPF asigură și o protecție UVA confortabilă). Alegeți deci crema cu cel mai mare SPF care vă place ca textură.

Alte criterii de alegere

Aveți vreo boală fotosensibilă (lupus, dermatomiozită, porfirie)? Ați avut un cancer de piele sau un precancer, sau în familie există cancere de piele ? Cremele de protecție solară trebuie să fie speciale, cu filtre multiple, chiar mixuri de filtre chimice și minerale, cu o bună rezistență pe piele, de regulă calibrate astfel încât să reziste chiar și 8 ore.

Ai cuperoză, acnee, dermatită atopică ? Ar fi bine să preferi cremele dedicate fiecărei probleme și adecvate fiecărui tip de ten. Un nou concept denumit “dry touch”, sau “toucher sec” (sună mai bine în franceză, nu?) se referă la acele minunate texturi fluide, non grase care lasă în urmă o atingere uscată ușor pudrată, non-colantă. Ele sunt ideale pentru tenul gras.

Fototipul tau este dat de tipul și cantitatea pigmentului din piele, păr și ochi. Pielea deschisă la culoare care se arde repede, ochi albaștri sau verzi, par roșcat, blond sau șaten deschis descriu fototipul 2, care va  avea nevoie de o protecție mai mare decât fototipul mai închis, brunet. Uită-te la SPF peste 30, în acest caz !

Cauți o cremă pentru copilul tău ? Cremele pentru copii sunt de regulă speciale, testate să fie hipoalergenice, să nu fie periculoase dacă sunt inspirate sau înghițite. Faptul că pe o cremă de protecție scrie că este adaptată de la 6 luni sau chiar de la o lună nu înseamnă că poți expune bebelușul la soare dacă l=ai dat cu cremă. Este foarte important ! Copiii sub doi ani nu trebuie expuși direct în lumina soarelui, nici cu cremă de protecție, nici la orele așa zis permise (adică până în ora 10-11 și după ora 16-17). Nu, nici atunci !

Filtre minerale sau chimice ? Filtrele minerale (oxidul de zinc și dioxidul de titan) reflectă radiațiile. Utilizate corect ele asigură o protecție totală. Sunt de regulădense și lasă urme albe, sau mai nou au fost create texturi colorate asemănătoare fondului de ten. Sunt indicate îndeosebi pacienilor cu boli fotosensibile. Filtrele chimice moderne absorb radiațiile în proporții de regulă suficiente, sunt testate alergologic (generațiile mai vechi puteau determina alergii de contact)  și asigură texturi plăcute și confortabile.

De ce ne ardem sau ne bronzăm chiar dacă ne dăm cu cremă de protecție ?  Pentru că nu aplicăm suficient și pentru că nu aplicăm suficient de des.

Cât de des ? O dată la două ore dacă stăm în soare și  transpirăm, mai des dacă înotăm.

Cât de mult ? Două miligrame pe centimetru pătrat, 40 grame pentru tot corpul : două linguri pe tot corpul, două lingurițe pe față și gât. (Sincer, nu cred că aplică cineva chiar atât. Ar însemna să consumăm un flacon de cremă în fiecare zi ! De aceea este de preferat să alegem o cremă cu SPF mare, pentru că aplicăm 50, dar obținem de fapt 15).

Fotostabilitatea este o altă caracteristică importantă: unele creme își consumă mai repede filtrele la contactul cu lumina, altele rămân stabile cel puțin două ore.

Cremă de protecție sau umbrelă ? Ultimele studii arată că la ore de vârf, cremele sunt cam de trei ori mai eficiente decât umbrela !

Trebuie să mai clarificăm un aspect, în final : Orice bronz este o formă de arsură. Cu cât mai puțin, cu atât mai mici sunt riscurile ulterioare de a dezvolta cancere sau de a face riduri.

Aș zice chiar, parafrazând o expresie la modă, că albul este noul bronz…

Dr. Diana Placintescu – medic primar dermatolog

OceanRespect

 

Drepturile asupra acestui text apartin in integralitate autorului. Astfel, acest text este protejat de prevederile legislatiei din domeniul drepturilor de autor, iar orice utilizare, publicare, modificare sau duplicare a acestui text, fara acordul prealabil expres, exprimat in scris, al autorului este interzisa si va fi sanctionata in conformitate cu legislatia aplicabila.